Kända brädspel med ekonomiska incitament

Brädspel där pengar står på spel, både på låtsas och riktiga, är populärt i alla åldrar. En klassiker som alla känner igen från barndomen är Monopol. I Monopol så finns en bank och alla deltagare startar med samma summa pengar. Det gäller att göra sina motståndare panka för att vinna.Under spelets gång ska spelarna investera sina pengar i gator, hamnar motståndarna på gatorna så får denne böta till den spelaren som äger gatan. Äger en spelare flera gator bredvid varandra så kan det byggas hus och hotell på dessa vilken då innebär att motståndarna får böta högre summor när de hamnar på gatan.

Monopol

Spelarna turas om att slå tärningarna för att gå runt på spelplanen och byteshandel är vanligt förekommande. Låtsaspengarna i spelet är avgörande för att kunna göra rätt investeringar och det gäller att noga avväga på vad man ska spendera pengarna på. Monopol går bra att spela med bara två personer eller flera.I ”löning” är pengar det största fokuset. Spelet handlar om att ta sig igenom månadens dagar på spelplanen och följa de dagliga instruktionerna. Det gäller att hantera sina löningar på bästa sätt för att ha mest pengar kvar i slutet. Innan spelet startar ska man bestämt hur många månader man ska spela.

Schack

Schack är ett brädspel som funnits väldigt länge och det är populär bland alla åldrar. Schack är ett älskat brädspel för både proffs och nybörjare och det finns nog ett schackbräde i de flesta svenska hem. I spelet så använder man inte pengar som i till exempel Monopol och Löning.Schack har blivit en stor sport och det finns ekonomiska incitament på allvar. Det finns stora turneringar i hela världen där prispengar står på spel och den ekonomiska biten har vuxit inom schacksporten. Den ekonomiska vinningen har blivit så stor inom sporten att vi idag hittar flertalet heltidsspelande schackspelare som lever på sitt spelande.