Brädspel är en övergripande benämning för typen av bordsspel som spelas på en spelplan, ett bräde, av två eller fler personer. I Sverige används ordet sällskapsspel för många av de klassiska brädspelen och spel med historisk och militärisk vinkling kallas ofta konfliktspel. Läs mer nedan om några av Sveriges tillverkare av brädspel.
Fryxgames
Fryxgames är ett familjeföretag i Skåne som skapar och publicerar kort- och brädspel. Familjen Fryxelius består av mor, far och hela 16 barn. Fem av sönerna är tillsammans de drivande och skapande krafterna i företaget, men hela familjen hjälper till med produktionsaspekter till och från. Fryxgames har funnits sedan 2011 och växer stadigt. Bland deras spel finns titlar som Wilderness och Fleets.
Egmont Publishing
Egmont Publishings historia startade 1946 genom företaget Kärnan AB. Det dröjde dock till 1980-talet innan sällskapsspel började tillverkas av företaget. Titlar såsom Bamses Honungsjakt, Geni, När då? och Ubongo blev snabbt blev populära och sålde bra. Idag arbetar ett 20-tal personer inom företaget och speltillverkningen är främst riktad åt yngre barn och kretsar mest kring deras starkaste varumärke, Bamse, men samarbeten sker även med Disney och Mattel.
Alga
Alga AB är den klart största speltillverkaren i Sverige. De grundades i Stockholm 1917 och har alltså varit verksamma i över 100 år. Alga startade som ett dotterbolag till Pressbyrån där man först sålde vykort, men 1938 startade tillverkning av brädspel. Algas brädspel har funnits i många nordiska hem och spelats av både stora och små. Sedan 1983 ägs Alga av leksaksföretaget BRIO.Även om Alga inte är skaparen av Baccarat så har de detta spel, som är ett mycket enkelt spel. Alga har skapat kända sällskapsspel såsom Den försvunna diamanten, Drakborgen, Finans samt Tjuv och Polis. De har även skapat klassiska brädspel som Backgammon, Fia och Schack och ett flertal brädspel baserade på TV-program publicerats såsom Fem myror är fler än fyra elefanter, Mysteriet på Greveholm, På Spåret och Mästarnas Mästare. En nyare favorit är Leif GW Persson GW:s Brott som blev utsett till årets spel av Göteborgsposten i december 2018.